Pestkop

Arie heeft een herdershond, genaamd Pestkop. Pestkop is aangeschaft als waakhond. Maar in de praktijk gaat dat even anders. Pestkop begroet mensen en is allerhartelijkst. Hij is echt gek op mensen, niet echt een eigenschap waar Arie op hoopte en die hij bij een herdershond ook niet had verwacht. De bedoeling was dat Pestkop ’s nachts het bedrijf zou bewaken en zou aanslaan als er iemand ongewenst het terrein zou betreden. Hun woonhuis staat ook op hetzelfde terrein en Pestkop zit na sluitingstijd buiten in de kennel. Gelukkig is er nog geen noodzaak geweest waarbij Pestkop heeft moeten ingrijpen.
Maar Arie had nog een probleem, want hij had onenigheid met zijn vrouw Judith over Pestkop. Zij vond dat Pestkop beter als huishond ’s nachts binnen in huis kon blijven. Als Pestkop af en toe binnen was, lag hij vaak bij Judith op de bank, waar Arie het niet mee eens was. Hij vond dat Pestkop door Judith verpest was en eerder harder aangepakt moest worden dan gepamperd.
De vraag was of ik de situatie met Pestkop wilde bespreken. Dat wilde Judith heel graag. Zij volgde mij al een tijd op facebook en las altijd de notities en wilde weten wat Pestkop wilde en Arie zei dat hij dat antwoord wel al wist, maar Pestkop moet veranderen en buiten in de kennel worden. In ieder geval zouden inbrekers het idee van een herdershond in een kennel dan wel afschrikwekkend genoeg vinden. Arie vond dat als ik als dierentolk dieren kan veranderen dat ik Pestkop dan maar moest vertellen wat zijn taak was.
Voor mij was het duidelijk dat ik eigenlijk een scheidsrechter moest zijn tussen de echtelieden. Charmant taakje. Ik heb eerst aangegeven dat ik wel met Pestkop wilde praten en hem vragen wat hij wil, maar dat ik me afvroeg hoe er omgegaan zou worden met het antwoord (want het antwoord kreeg ik inmiddels wel door van Pestkop). Eén van de twee zou gelijk krijgen en wat zou het veranderen tussen Judith en Arie? Zou de mening van Pestkop gerespecteerd worden en iets veranderen aan de situatie? Ik vertelde dat ik dieren niet kan veranderen als dat erg tegen hun gevoel in zou gaan. Ik legde aan Arie uit dat ik een dier niet ga vragen de rest van zijn leven iets te doen, wat niet in hem zit en waar hij niet blij van wordt.
Aan de andere kant van de lijn ontstond er een discussie tussen Arie en Judith. We hebben even een onderbreking van het gesprek genomen en later heeft Arie mij teruggebeld. Het feit dat ik vertelde dat hij misschien iets van zijn hond zou eisen waar de hond zijn hele leven niet blij van zou zijn had wel wat met Arie gedaan. Hun hulpvraag aan mij was wat hem betreft dan ook wel veranderd. Hij gaf aan dat hij met Judith overeengekomen was dat Pestkop de huisherder zou worden en bij Judith op de bank mag liggen.
En ja, voor het geval je het je afvroeg…..Pestkop kreeg een andere naam: JobJob.
Arie en Judith, bedankt dat jullie je kwetsbaar durfden op te stellen en accoord gingen dat ik dit verhaal mag delen.

Reacties zijn gesloten.