Hero

Hero is de mooie Noorse boskat van Evelien en Dirk. Die hebben mij benaderd omdat Hero in huis plast. Hij sproeit tegen de ruiten van de schuifpui in de huiskamer. Evelien en Dirk willen graag weten waarom Hero dat doet en of ze hem ergens mee kunnen helpen. Ze hadden wel een vermoeden waar het mee te maken had. Ze waren namelijk nog niet zo lang geleden verhuisd van een bovenwoning in Amsterdam naar een rijtjeswoning in Emmen en dachten dat het met verhuisstress en gewenning te maken had. In dat geval kon ik Hero uitleggen waarom ze hier naar toe waren verhuisd en dat hij hier zou blijven wonen. Met natuurlijk de vraag of Hero het sproeien wilde laten. Dirk benoemde dat Hero eigenlijk meer hun kind dan hun kat is en ze willen alles voor hem doen, maar hier niet zo happy mee was. Hun nieuwe houten vloer had hier al onder te lijden.
Ik stelde me voor aan Hero en vroeg hoe het met hem ging. Hero noemde bij mij gelijk de naam Brutus, waarop Dirk geschrokken en lichtelijk geëmotioneerd reageerde. Hij gaf aan dat hij vroeger als kind een kat had, die Brutus heette, een cypertje. Dirk was stapelgek op die kat. Maar Brutus was aangereden, vlak voor hun huis. Zijn moeder was nog met Brutus naar de dierenarts geweest, maar Brutus gilde van de pijn en in overleg met de dierenarts was besloten Brutus direkt uit zijn lijden te verlossen en in te laten slapen. Dirk is daar echt heel lang van slag van geweest. Dirk kwam uit school en voor het eerst werd hij niet begroet door Brutus. samen met zijn ouders heeft hij die middag Brutus begraven in hun achtertuin. Dirk was toen een tijdje heel boos op zijn moeder, maar begreep later (“Toen ik ouder en wijzer was”, zei hij daarover) wel dat het het beste was voor Brutus.
Hero gaf aan dat hij heel graag naar buiten wilde, door de schuifpui naar de tuin. Hij voelde blijkbaar heel goed aan dat Dirk dat niet zo’n goed plan vond. Ze woonden daar immers nog niet zo lang en de tuin was niet voldoende afgeschermd. Hero zou zo onder de struiken door de straat op kunnen. Ze wilden eerst het huis binnen aanpakken en de tuin zou het komende voorjaar aan de beurt zijn om op te knappen. Dirk wilde het liefst dat Hero altijd binnen bleef, maar daar had Hero dus andere plannen mee. Eerder was Hero noodgedwongen een binnenkat geweest op de bovenwoning, waar hij altijd graag voor het raam zat en naar buiten keek. Dirk was bang dat Hero hier ook doodgereden zou kunnen worden, net als Brutus was overkomen. Ook het risico dat Hero, als raskat, gestolen zou worden zagen ze niet zo zitten.
Dirk en Evelien wilden wel een afspraak met Hero maken. De tuin zou in het voorjaar aangepakt worden, met een veilige afscherming, zodat Hero wel in de tuin kon, maar niet daarbuiten. Dat was wel een afspraak waar Hero mee accoord wilde gaan, maar hij wilde NU ook al naar buiten. De enige optie zou dan zijn dat hij aan een tuigje met lange lijn in de tuin kon. Deal!! Veiligheid voor alles.
Evelien vroeg of Hero misschien de reïncarnatie van Brutus was. “Ja”, antwoordde Hero daar gelijk op. Nou, dat sloeg in en moet Dirk nog even verwerken.
Maar goed, het sproeien heeft Hero diezelfde dag nog 1x gedaan en daarna niet meer. Iedereen weer gelukkig.

 

Reacties zijn gesloten.