Bianca en Penelope

Bianca mailde me: Penelope is een hele oude poes. Ze heeft een hartkwaal en nierfalen. Ook wast ze zich niet goed meer, waardoor haar vacht er wat springerig uitziet. Zo over de hele dag doet ze niet zoveel meer. Ze eet nog en drinkt veel (door nierfalen), plast op de bak en gaat weer liggen. Er komt een moment dat lieve, lieve Penelope het tijdige voor het eeuwige zal verwisselen. Maar Bianca wil daar graag mijn advies bij gebruiken. Want wat wil Penelope? En wanneer is het moment gekomen dat Bianca moet ingrijpen?
Nu ben ik geen dierenarts en vind ik het altijd moeilijk om het moment te bepalen, en gelukkig hoef ik dat ook niet. Als dierentolk vraag ik aan het dier hoe hij/zij zich voelt, of er pijn is en of de kwaliteit van leven nog voldoende is. Penelope gaf aan er nog wel even te willen zijn, maar niet lang meer. Ze voelde zich wel erg moe, maar vertelde geen pijn te hebben. Nu weet ik dat er dieren zijn die de mensen niet ongerust willen maken of erg bang zijn voor de dierenarts en daarom kunnen aangeven dat er niks aan de hand is. Ik leg een dier dan uit dat we ze willen helpen, maar dan hopelijk wel een eerlijk beeld kunnen krijgen over hoe het gaat. En als een dier mij vertelt geen pijn te hebben vraag ik altijd of ze me wil laten voelen hoe ze zich voelt (in het geval van een paard ga ik dan ook altijd even lopen door de kamer, om te voelen of er pijn is bij het lopen). Penelope realiseerde zich wel dat ze bijna aan het eind was van een prachtig leven.
Ik vroeg haar of ze nog wensen had. Ze wilde graag thuis inslapen en wist dat Bianca aan crematie en een urn dacht, maar ze wilde persé niet gecremeerd, maar begraven worden in de tuin van “oma’ (de buurvrouw). Daar had ze altijd een heerlijk plekje waar ze graag lag. Bianca wist wel welk plekje. Dat wist Bianca inderdaad en de was ervan overtuigd dat oma dat goed zou vinden. Penelope was dankbaar voor de liefde die ze kreeg van Bianca.
Omdat Penelope aangaf nog wel even, maar niet te lang wilde blijven, heb ik gevraagd of ze duidelijk aan Bianca wilde aangeven wanneer het moment daar zou zijn.
Je begrijpt dat dit een erg emotioneel gesprek is geweest. Ja, dit hoort ook bij mijn mooie werk.
Nog geen week later belde Bianca dat het moment eigenlijk al na 3 dagen daar was en het allemaal volgens wens van Penelope verlopen was. Penelope ligt nu bij oma in de tuin. Ze was blij dat ze dit zo voor Penelope heeft kunnen doen.

Reacties zijn gesloten.