Vent

Vent is een blonde labrador. Annie is zijn ‘mens’. Annie mailde me omdat ze merkte dat er iets niet goed was met Vent. Ze vertelde dat ze altijd een goede band met Vent had en dat hij altijd aanhankelijk was, maar dat hij veranderd was. Ze kon niet goed aangeven wat er veranderd was, maar ze vertrouwde op haar intuïtie en voelde dat er iets was. Hij was eigenlijk bijna altijd nog maar binnen, liefst boven op bed, terwijl hij altijd graag buiten in de afgesloten tuin lag. Verder at hij goed (tja….labrador!) en kreeg ze de indruk dat hij geen pijn had. Toch was ze met Vent naar de dierenarts geweest, die hem helemaal nagekeken had, maar die had niks gevonden. Waarschijnlijk had het te maken met zijn leeftijd, hij was al wat ouder en sliep meer. Was het dan inderdaad echt gewoon ouderdom, of klopte Annie’s gevoel, en was er meer aan de hand? Het gevoel dat er iets aan de hand was bleef bij Annie knagen. Tijd voor een gesprek.
Tijdens het lezen van de mail ‘hoorde’ ik een hulpgeroep. Dezelfde dag hadden we een telefonisch consult. Ik vertelde Vent wie ik was, dat Annie mij gevraagd had om met hem te praten en vroeg hoe het met hem ging. Hij gaf aan hulp nodig te hebben. Ik vroeg wat er aan de hand was. Hij vertelde dat er een kat door de tuin liep, maar hij zag de kat ‘plat’ en zonder ogen. Annie vertelde dat ze een afgesloten tuin had, waar zeker geen katten konden komen. Maar Vent bleef erbij. Ik ‘keek’ in de tuin en ‘zag’ nog net de schaduw van een kat in mijn ooghoek. “Bingo”, zei Vent, “die bedoel ik”. Juist ja…..een entiteit. Een entiteit is een mens of dier dat niet meer leeft, een geest, spook of hoe je het wilt noemen. Zodra Vent buiten kwam, zag hij die ‘kat’, als schaduw.


Ik ben in gesprek met de ‘schaduwkat’ gegaan, die vertelde tijdens zijn leven “Ventje” heette. Hij zei dat hij eigenlijk best weg wilde gaan, maar niet goed wist hoe. Ik heb gevraagd of ik hem mocht helpen en dat was goed. Maar voor ik eigenlijk wat deed, was hij al weg. Weg naar het licht. Het heeft nog even een paar dagen geduurd, maar toen lag Vent weer lekker buiten in de tuin.

Reacties zijn gesloten.