Luna is een HSH (hoogsensitieve hond)

Teefje Luna bijt! En hard ook! Ze bijt Lucia niet, maar haar man en kinderen wel en verder iedereen die binnen een straal van een meter probeert te komen. Maar ook alle honden die te dichtbij zouden kunnen komen krijgen haar tegen zich. Ook gaat ze tekeer naar alles wat er buiten gebeurt. Ze rent steeds naar het raam en gaat tekeer naar alles; fietsers, kinderen, auto’s, andere dieren, postbode, enz., enz. Inmiddels is Lucia de enige die haar nog uit laat en ook thuis is ze de enige die intensief contact met haar heeft. Ze loopt ook de hele dag achter Lucia aan. De rest van de familie negeert haar. Eigenlijk vindt de rest van de familie haar spuug-irritant.
Ik maak contact met Luna en het is voor mij direkt duidelijk dat Luna hoogsensitief is. Bij mensen noem je dat HSP, maar er zijn al ruim 100 diersoorten ontdekt waarbij dat ook voor komt. Waaronder onze huisdieren. Luna is een HSH (= hoog sensitieve hond). Alle prikkels die op haar af komen zijn haar teveel. Dus wat doet ze? Ze bijt, gromt en blaft alles van zich af. De man en de 2 kinderen van Lucia zijn heeeeel energiek en dat is Luna teveel. Luna geeft aan dat Lucia de enige rustgevende factor in het gezin is, daarom heeft ze haar zo nodig.
Regelmatig heb ik een periode dat ik steeds hetzelfde bij dieren tegen kom en nu is het blijkbaar de periode dat ik steeds honden en katten spreek die aangeven dat ze last hebben van alle prikkels die op hun afkomen. Wat ik dan ook zie is dat hun aura wijd open staat. Daardoor kunnen ze bijv al op een kilometer afstand weten dat er iemand met een hond het huis komt passeren en zijn ze al alert. Vaak lijkt het voor de mensen of de reaktie van de hond ineens heftig uit het niets komt, maar dat is niet zo. Die dieren geven me ook aan dat ze niet goed slapen, omdat je steeds oplettend ‘moeten’ blijven.
Het kan helpen als ik hun aura iets kleiner maak, hoewel ze dit hun hele leven al hebben, waardoor ze de aura soms automatisch alweer vergroten. Dus het werkt niet voor elk dier. Maar het helpt ook wel als de eigenaar ervan op de hoogte is dat de hond hoogsensitief is en daar rekening mee houd. Daar geef ik dan natuurlijk tips voor. Omdat het zulke gevoelige dieren zijn werkt het averechts als je boos op ze wordt. Eigenlijk moet je ze beschermen tegen alle prikkels en rustmomenten inplannen. Ieder dier heeft weer iets anders nodig, afhankelijk van waar ze het meeste last van hebben. En de dieren kunnen dat goed aangeven.
Bij Luna werkte het eerst ook nog niet om de aura kleiner te maken. Dat heb ik 3 x moeten doen, voordat ze zelf merkte dat ze daarmee veel prikkels buiten zich kon houden. En ik heb Lucia veel tips kunnen geven waar ze met Luna, maar ook met haar gezinsleden mee aan de gang is gegaan. Lucia zei dat het een pittige klus was en dat ze eigenlijk nooit klaar is daarmee, maar nu herkent ze eerder hoe het met Luna gaat. Ze pikt de signalen veel eerder op en zorgt dan voor rust of afleiding of net wat er op dat moment voor Luna nodig is.
Luna voelt zich er goed bij. Allereerst omdat ze nu beter begrepen wordt, maar ook omdat ze nu meer vertrouwt dat Lucia haar grenzen bewaakt als ze het zelf niet kan. Er is meer rust in huis en Luna wordt ook niet meer als irritant gezien, hetgeen goed is voor de relatie met de andere gezinsleden. Luna laat zich nu ook aaien door de anderen, hoewel Lucia altijd haar favoriete mens blijft.
Denk je dat jouw dier ook hoogsensitief is??

Reacties zijn gesloten.